UPUTSTVO ZA INSTALACIJU

 1 - Povezati uređaj na električno napajanje preko porta POWER.

2 - Konektovati mrežni (LAN) kabal u port 1. Ukoliko se poveže na neki drugi port (2,3,4) neće se dobiti hotspot stranica.

            

3 - Proveriti nakon povezivanja LAN kabla da li svetli zelena led dioda na portu 1 gde je priključen kabal. Ukoliko ne svetli to znači da signal u LAN kablu nije aktivan.

4 - Na mobilnom telefonu upaliti WiFi i u listi WiFi mreža pojaviće se mreža sa nazivom „WiFi kulture Srbije“              

5 - Kada se klikne na „WiFi kulture Srbije“, android ili IOS sistem će automatskii izbaciti notifikaciju za povezivanje „Sign in to network“. U zavisnosti od modela telefona i verzije operativnog sistema, notifikacija se može vizuelno razlikovati ali funkcionalnost je ista.Npr. Samsung telefoni će odmah izbaciti hotspot stranicu nakon odabira WiFi mreže, Huawei telefoni će izbaciti notifikaciju u gornjem delu ekrana na koju je potrebno kliknuti čime se inicira pojavljivanje hotspot stranice

         Lista WiFi mreža  

6 - U slučajevima kada je u telefonu otvoren veći broj “tabova” u glavnom pretraživaču (Chrome, Mozzila…) ili ako je mobilni uređaj re-programiran van preporuka proizvođača, može se desiti da se ne pojavi notifikacija, odnosno hotspot stranica. Tada je potrebno inicirati hotspot stranicu upisivanjem adrese u “adres bar”-u pretraživača,  npr. ”google.rs” i hotspot stranica će se pojaviti.

7 -  Ukoliko nema direktne internet konekcije između Mikrotik rutera i provajdera notifikacija se neće pojaviti.

8. Kod Iphone uređaja može se pojaviti upozorenje o bezbezbednosti korišćenja WiFi mreže sa hotspot funkcijom, a pre prikazivanja hotspot stranice. Tada je potrebno ispratiti tražene bezbednosne zahteve.​

MNAPOMENA   -   Izgled notifikacija za događaje zavisi od modela uređaja i operativnih sistema.

Почета реализација пројекта Wi Fi Култура Србије

Од 24.маја 2018. започео је са реализацијом пројекат - WiFi културе Србије.

Ово ново апликативно-техничко решење Интернет клуба подржало је Министарство културе републике Србије решењем број 401 - 01 - 193. Оно својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин.Први корак је његова имплементација у Нишу, Крагујевцу, Смедереву, Београду, Кикинди и Новом саду. Биће то прилика да се путем WiFi технологије најширем кругу корисника у Србији представи 52 појма – садржаја културне баштине српског народа. Такође, овај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

У првој фази од 30 дана формирани су пројектни и уређивачки тим и (по позиву) дата су услови за израду 3 графичко-дизајнерска решења пројекта.дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.


Друга фаза наставила реализацију пројекта од 20.јуна 2018. Уреднички тим пројекта који окупља угледне зналце из свих области културе Србије (Ласло Блашковић, Адам Софронијевић, Милан Лазовић, Милош Латиновић, Милкица Поповић, Ирена Палечек, Снежана Ђенић, Мирко Марковић...) определи ће 52 садржаја из наше културне баштине који ће овим путем ИТ комуникације бити први у фокусу приближавања дигитализованим садржајима културе Србије. Реализацију пројекта активно прати и тим из сектора за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности Министарства културе Србије на челу са др Дејаном Масликовићем, помоћником министра.

WiFi културе Србије

 

WiFi културе Србије је ново пројектно апликативно-техничко решење Интернет клуба које својом функционалношћу омогућава корисницима услуга установа културе да комуницирају са дигитализованим садржајима културе Србије у области културног наслеђа на савремен и приступачан начин. Такође, обај пројекат чини велики корак у представљању и промоцији дигитализоване грађе као и популаризацију процеса дигитализације културног наслеђа.

Рутерир  WiFi културе Србије обезбеђују корисницима, посетиоцима установа  безусловну конекцију на мрежу (без лозинке и шифре), али уз условну актуелну информацију  о култури Србије и промоцију дигитализоване грађе културе Србије .  Повезивањем на такав WiFi сигнал у одабраном објекту културе, корисник на свом уређају ( таблет, PC, смарт телефон и сл. ) добија информацију са садржајем WiFi културе Србије и јасно описаним начином повезивања на интернет у ограниченом временском интервалу. Дужина сесије коришћења интернета је контролисана и сваки нови пут даје нови информацију о култури Србије.

Садржаје WiFi културе Србије пажљиво одабира уреднички тим пројекта који би требало  да окупи стручњаке из свих области културе Србије ( Селимир Радуловић, Ласло Блашковић, Милош Латиновић, Милкица Поповић, Ирена Поповић Драговић, Адам Софронијевић, Ирена Палачек...) 

Брзина ралзације пројекта, тачније његова имплементација у многоме зависи од резултата Конкурса Министарства  куклтуре за финансирање пројеката из области дигитализације културног наслеђа и савременог стваралаштва у Републици Србији у 2018. години.

База пројекта налазиће се на адреси www.wifi.digitalizacija.rs

Опширније: WiFi културе Србије