Облици и методи дигиталних комуникација – друштвене мреже и БИБЛИОНИЦА

25. годишњи семинар мреже БИБЛИОТЕКЕ НАШЕГ ОКРУЖЕЊА одржан је 1,2 и 3.јуна 2021. год. у тренинг центру Интернет клуба. Хотел "Врујци", Бања Вруци.
 У припреми реализације скупа остварен је јединствени баланс академског и практичног курикулума из ове области.

Тродневни семинар мреже Библиотеке нашег окружења омогућио је учесницима да чују излагања  која се односе на утицај и употребу друштвених мрежа, интернет сајтова и других дигиталних средстава на маркетинг, отварање према корисницима, промоцију и мерљивост услуга у различитим установама и организацијама. Примена ових метода у библиотекама представљена је  кроз примере добре праксе у виртуелној „шетњи“ по интернет страницама  појединих библиотека. Кроз излагање и обуку у коришћењу гугл учионице, алата који има широку употребу у сфери образовања, показано је да овај алат може бити веома користан у библиотекама за комуникацију са корисницима, за различите програмске активности и изложбе. Посебну вредност семинару даје сајам идеја, организован послењег дана, током кога су учесници имали прилику да осмисле неколико пројеката везаних за активности библиотеке, изаберу најбољи од њих и реализују га коришћењем алата гугл учионица. Круна овог сајма је избор назива за гугл учионицу у библиотеци - изабран је назив БИБЛИОНИЦА.  ( Извод из  закључка Проф.др Гордане Рудић)

Семинар је акредитован са 6 бодова код НБС за 2020/21 годину

       

Учествовали  су:
 Др Дејан Масликовић, Министарство културе Републике Србије – Београд. (видео линк), Проф.др Гордана Рудић , шеф катедре за библиотекаство ПФС - Унв. Н.Сад, 
Младен Максић, ИТ маркетинг консултант, ген. менаџер Play Media - Нови Сад, Сандра Рапо, менаџер за маркетинг и оглашавање LUKOIL Србија – Београд.

       

Дипл.инг. Исидора Рашић, маркетин менаџер портала www.garden.rs,  Дипл.инж. Александра Грујић -  Јанкулоски, наставник информатике и рачунарства – имплементатор алата за учење на даљину Београд, Ирена Палечек Радмановић, граф. дизајнер и академски сликар – Београд и
-Мирко С. Марковић, независни библиотекар саветник – консултант – Београд.

Уторак  - 1.06.2021.

Свечано отварање уприличено у знаку доделе признања мреже Библиотеке нашег окружења
 
ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ WEB КОМУНИАЦИЈЕ СА КОРИСНИЦИМА НА ДРУШТВЕНИМ МРЕЖАМА у 2020. БИБЛИОТЕЦИ "ДОСИТЕЈ ОБРАДОВИЋ " из СТАРЕ ПАЗОВE
и ЗА WEB БИБЛИОТЕКУ 2021. БИБЛИОТЕЦИ "СТЕВАН СРЕМАЦ" из Ниша 

У ПРВОЈ СЕСИЈИ ОДРЖАНА СУ ПРЕДАВАЊА И ЛИНК КОНЕКЦИЈЕ НА СЛЕДЕЋЕ ТЕМЕ: 

Друштвене мреже и дигитализација у култури.

Умрежавање као глобални медиј.

Социјална комуникација као маркетиншки алат.

  

У ПОСЛЕПОДНЕВНОМ ТЕРМИНУ ИЗУТЕТНО ПОСЕЋНА ЈЕ БИЛА
Факултативна шетња по одабраним локацијама културе Facebook и  Instagram

Среда  - 2.06.2021.
ДРУГА СЕСИЈА ПРЕДАВАЊА И ТРЕНИНГА БИЛА ЈЕ У ЗНАКУ:

Хортикултурних е путеви ка ИКТ башти.

Капацитета Google учионице за библиотечку делатност, могућности комуникација са корисницима,програмске активности и изложбе. 

Током послеподнева и вечери...
Излет на планину Рајац, обилазак некрополе у селу Дићи и вече са Владом Вајат Гошњићем, аутором јединствене монографије" ОЛТАР СВЕТОГ ГЕОРГИЈА"  у планинарском дому "Чика Душко Јовановић" никога није оставило равнодушним..

Четвртак  - 3.06.2021.
ЗАОКРУЖЕЊЕ СВИХ ПРЕДОЧЕНИХ ЗНАЊА, ИСКУСТАВА И ПРИМЕНЉИВИХ ИКТ АПЛИКАЦИЈА РОДИЛО КОНАЧНО ФОРМИРАЊЕ НОВОГ БИБЛИОТЕЧКОГ АЛАТА, КОЈИ ЈЕ ДЕМОКРАТСКИМ ИЗБОРИМА ИМЕНОВАН:

Б И Б Л И О Н И Ц А

(кумовима уместо кошуље - поло мајце ИНтерет клуба)
ЗАТИМ ЈЕ СЛЕДИО АТРАКТИВАН САЈАМ ИДЕЈА И ИЗРАДА ТРИ ПРОЈЕКТНА ЗАДАТКА ЗА БИБЛИОНИЦУ У ВАШОЈ БИБЛИОТЕЦИ.

евалуација, закључци и додела сертификата.

Пријатељи скупа: